Çorum

Çorum bölgesinde insan yerleşimlerine dair izler, Yontma Taş Çağı (Paleolitik), Cilalı Taş Devri (Neolitik) ve Kalkolitik dönemin 4. aşamasına kadar uzanmaktadır. Alacahöyük, Büyük Güllücek, Boğazköy, Eskiyapar, Kuşsaray höyüklerinde bu dönemlere ait eserlere rastlanmıştır. Bu yerleşimler, zamanla devamlılık göstermiştir. Ayrıca, Laçin ilçesinde Kaplıkaya Kaya Mezarı gibi önemli tarihi yapılar da bulunmaktadır.

Çorum’un isminin kökenine dair çeşitli varsayımlar bulunmaktadır. MÖ 3. yüzyılda Anadolu’ya göç eden Galat topluluklarının adı olan Trokmu, Çorum’un adının kaynağı olabilir. Trokmu topluluğu, Hattuşaş (Boğazköy) civarına yerleşmiştir ve zamanla Torokmu ve Çorumlu şeklinde evrimleşmiştir.

Çorum’un ismi ayrıca MÖ 90-80 yıllarında Pontus Krallığı’na bağlı olan Kapadokya valisi Gordios’a dayandırılmaktadır. Gordios’un yönetimindeki bölgeye Gordiana adı verilmiş ve zamanla Çorum olarak adlandırılmıştır.

Eski Yunan kaynaklarında Çorum’un adı Niconia (Nikonya) olarak geçmektedir ve Bizans döneminde Evkaite olarak anılmıştır. 1072 Malazgirt Savaşı’ndan sonra vilayetin adı “lu” eki çıkarılarak Çorum olarak değiştirilmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir