Bingöl

Bingöl, eski adıyla Çapakçur, ilkçağlarda Urartuların sınırları içinde yer aldığı bilinmektedir. Ayrıca, tarihi Urartu Yolu da bu şehirden geçmektedir. Daha sonraları ise sırasıyla Asurlular, Persler ve Büyük İskender’in hakimiyetine girmiştir.

651 yılında Halife Osman zamanında İslam orduları Bingöl’e hâkim olmuştur. Ancak bu hakimiyet, Bizans ile Müslümanlar arasında sık sık el değiştirmiştir. Malazgirt Zaferiyle birlikte, Büyük Selçuklu İmparatorluğu Bingöl’ü kontrolü altına almıştır. Ardından; Eyyûbîler, Celâleddin Harezmşah, Timur ve Safevîler gibi çeşitli güçlerin hakimiyetine girmiştir. 9. Osmanlı padişahı I. Selim döneminde Bingöl, Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılmıştır.

19. yüzyılın sonlarında, Vital Cuinet’in belirttiğine göre Bingöl, 450 hane, 8 dükkân, 1 fırın ve üzüm bağları ile çevrili meyve bahçelerine sahip küçük bir yerleşim yeriydi. Şehirde üretilen dokuma ürünleri, şayak adı verilen köyler aracılığıyla çevre yerlere gönderilmekteydi.

    I. Dünya Savaşı’nda (1915-1917 yılları arasında) Ruslar’a karşı yapılan Çapakçur Muharebeleri’ne sahne olan Bingöl, 1924 yılında sancaklar vilayet statüsüne dönüştürülürken Genç sancağı da il olmuş ve Bingöl, ilçe merkezi olarak buraya bağlanmıştır. Ancak, 1927 yılında Genç vilâyetinin kaldırılmasıyla Bingöl, Elazığ’a bağlı bir kaza merkezi haline gelmiştir. Sonrasında ise 4 Ocak 1936 tarihinde Bingöl, il merkezi olmuştur.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir